Laba roku higiēna ir daļa no kvalitatīvas ēdiena pagatavošanas
Tīrība ir puse no pārtikas sagatavošanas procesa, un profesionāla tīrība virtuvē ir būtiska pārtikas nekaitīguma sastāvdaļa. Drošība ir atkarīga no sistemātiskas prakses un labas roku higiēnas. Ir svarīgi ievērot darba higiēnu jau no paša sākuma. Strādājot ar pārtiku, vienmēr ir svarīgi atcerēties par labu personīgo higiēnu. Rokas ir pietiekami bieži jāmazgā ar ziepēm, ja nepieciešams. Vajadzības gadījumā var valkāt arī aizsargcimdus, taču tie jāmaina pietiekami bieži un vienmēr, pārejot no viena darba posma uz citu. Netīri aizsargcimdi izplata piemaisījumus un apdraud gan darbinieku, gan klientu drošību. Turklāt ir ieteicams arī dot iespēju klientiem dezinficēt rokas, piemēram, izmantojot dezinficējošu līdzekli rokām pie tirdzniecības letes.
Kā pareizi mazgāt rokas
Ienākot darbā un pirms ēdiena gatavošanas, kā arī pārejot no viena ēdiena gatavošanas posma uz nākamo, nomazgājiet rokas ar šķidrajām ziepēm. Rokas jāmazgā arī ikreiz, kad tās izskatās netīras, un vienmēr pēc tualetes izmantošanas. Rūpīgi nosusiniet nomazgātās rokas ar vienreizlietojamu papīra dvieli un aizgrieziet krānu ar papīru.
Izvairieties no nevajadzīgas pieskaršanās degunam un sejai. Turklāt pēc deguna pūšanas, klepus vai šķaudīšanas vienmēr jāmazgā rokas. Klepojot atcerieties klepot kabatlakatiņā vai piedurknē un izmantojiet tikai vienreizlietojamus kabatlakatiņus.
Roku dezinficēšana
Pēc mazgāšanas dezinficējiet rokas. Dezinfekcijas skalojamo līdzekli ar diviem līdz trim dozatora nospiedumiem uzklāj uz sausām rokām un ieziež, līdz rokas ir pilnīgi sausas.
Ādas kopšana
Regulāra roku ādas mitrināšana palīdz saglabāt ādas elastību un aizsargā lipīdu slāni. Rokas jāmitrina pēc mazgāšanas, īpaši, ja tās jāmazgā bieži vai ja āda jau ir sausa. Arī veselīga āda un neskarta kutikula veicina labu higiēnu.